Hoe moet u uw verwarming of cv-ketel ontluchten?

Wanneer u een rammelend of borrelend geluid hoort en uw verwarming niet meer goed warm wordt, is het wellicht nodig om uw verwarming te ontluchten. Het kan namelijk zo zijn dat er luchtbellen in de leidingen zitten. Vaak is dit het geval aan het begin van het koudere seizoen, als de verwarming weer harder moet gaan werken. Naast dat het vervelende geluiden kan opleveren is het ook zonde van de energie, want door de luchtbellen kan uw cv-systeem haar warmte niet goed kwijt. Om er zeker van te zijn dat uw waterdruk op orde is, kunt u het beste zowel voor als nadat u uw verwarming ontlucht uw cv-ketel bijvullen.

In onderstaande stappenplan leest u hoe u uw verwarming kunt ontluchten.
Een paar belangrijke punten voordat u begint:
– Zet eerst alle radiatoren aan zodat het water en de lucht in de leidingen en radiatoren wordt verwarmd
– Zet daarna de thermostaat op de laagste stand en zet de cv-ketel uit
– Wacht vijf minuten. Pak in de tussentijd alvast het ontluchtingssleuteltje en een doekje

 

Vervolgens kunt u het beste als volgt te werk gaan:

1.Begin bij de laagst geplaatste radiator in het huis en werk naar boven toe.
2. Pak het ontluchtingssleuteltje en draai hiermee het ventiel aan de zijkant van de radiator open om de radiator te ontluchten.
3. Houd een doekje bij het ventiel om het vocht op te vangen.
4. Komt er geen lucht, maar water uit? Draai het ventiel dan weer dicht met het ontluchtingssleuteltje en ga verder naar de volgende radiator.
5. Controleer bij alle ontluchtingsventielen of er water uitkomt.
6. Draai vervolgens de radiatorkranen weer open en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.
7. Controleer na tien minuten of de waterdruk in de cv-ketel goed is. Deze moet namelijk tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Als de wijzer in het rode gedeelte staat, en de druk dus te laag is, is het nodig om de cv-ketel bij te vullen.

Zit er geen ontluchter aan de bovenzijde van de radiator? Dan wordt het iets lastiger. Volg dan de cv-leiding naar een volgende radiator die wel te ontluchten is. In principe is het ontluchten van een cv-ketel zo’n eenmaal per jaar nodig. Blijft de radiator tikken? Neem dan contact met ons op.

© 2021 Vaillant

Neem contact op